Na ochłodę w gorące dni

Na ochłodę w gorące dni

W gorące letnie dni często nie mamy ochoty na tradycyjny obiad. Nasz organizm preferuje wtedy produkty, które oprócz tego że dostarczą nam niezbędnych składników to dodatkowo nie zmuszą organizmu do nadmiernego wysiłku trawienia.

Jedną z propozycji na letni obiad jest zrobienie chłodniku. Wystarczy, że do salaterki zetrzemy na tarce o grubych oczkach ogórka. Do niego dorzucimy pęczek posiekanego szczypiorku oraz drobno pokrojoną rzodkiewkę. Warzywa przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie zalewany kefirem i wszystko mieszamy. Tak przygotowany chłodnik możemy okrasić śmietanką i śmiało podać na obiad. Oczywiście do chłodnika dołączone powinny być młode ziemniaczki posypane podsmażoną kiełbaską. Danie to jest nie tylko smaczne i sycące, ale również idealnie nadaje się na gorące dni, o czym świadczy zresztą sama nazwa- chłodnik.

reklama

KOBIETA

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl